Реч декана

Проф. др Љубиша Лилић

ДЕКАН

Поштоване колеге и драги студенти,

На почетку смо нове академске године одговорног посла школовања високостручног кадра, који ће стечена знања у будућности примењивати у образовним установама и спортским инстититуцијама широм Србије и региона, док ће најбољи међу њима бити узданица у научном и стручном унапређивању школског, врхунског  и реакративног спорта, партиципирајући у стварању новиx шампиона, на радост и здравље нашег народа и унапређењу радне способности и здравља нације.

Ове године, колеге су ми повериле одговорни задатак да будем лидер нашег Факултета, уверени да сам кадар да наставим континуитет који траје пуне 42 године, од када Факултет за физичку културу функционише у оквиру Универзитета у Приштини. Време пред нама ће показати  колико су били у праву, а ја обећавам да ћу максимизирати своје умне и физичке капацитете да оправдам поверење и указану част. Сваки помак унапред сматраћу као награду, а успех сваког студента као лични успех.

Подсећам да је Факултет за спорт и физичко васпитање (ФСФВ) у Приштини са привременим седиштем у Лепосавићу, део Универзитета у Приштини од 1979. године.

После агресије на нашу земљу 1999. године, Факултет је поделио судбину свога народа и доживио прогон, што су многи оценили и као гашење нашег Факултета и целог Универзитета. Наравно, нису рачунали на добро познату вековну виталност овог народа и  креативност  наше студентске младежи, који се никада нису предавали.

Измештен у Лепосавић, где и данас обављамо образовну мисију, Факултет је упркос бројним организационим потешкоћама, наставио тамо где је и стао. Преданим радом, пожртвованошћу и самопрегорним ангажовањем, често и у немогућим условима, успели смо да се одржимо и усталимо као угледна високообразовна институција, једнаког квалитета са свим другим сродним факултетима.

Континуитет образовног и научног рада је кроз стрпљиво и посвећено залагање доносио стални напредак, чиме смо положили најважнији испит као високошколска установа. Управо у томе, као декан црпим оптимизам и ентузијазам да указано поверење оправдам одржавањем Факултета на провереном путу.

Одговорност коју осећам даје ми задатак да направимо нове искораке, користећи нове приступачне технологије и високо знање наставног кадра, што ће олакшати и наставни процес, али и пружити студентима егзактне параметре сопствених достигнућа током школовања. Увођењем нових програмских садржаја који су у досадашњој и постојећој пракси били занемарени, такође желимо да унапредимо процес рада. Пратићемо рад сваког студента и ваљаним анализама покушавати да исправљамо недостатке и усмеравамо их у жељеном правцу.

Уз образовни процес, стално развијамо и поспешујемо научни рад, настао кроз континуирано истраживање и стручно-педагошки приступ настави, који се промовише на веома запаженим научним конгресима и у референтним публикацијама, широм земље и иностранства.

Непосредна близина Копаоника, на чијим обронцима се и налази Лепосавић, даје нам могућност за развој зимских спортова, пре свега Алпског скијања и Скијашког трчања. Сваке године организујемо и обуку у пливању на некој од приморских дестинација, али и низ других активности којима остварујемо професионално-стручни, али и онај други значајни сегмент њиховог развоја у педагошком приступу, који ће студентима олакшати рад када буду и сами у улози спортског педагога.

Трудићемо се да максимално искористимо високе техничко-технолошке могућности, превасходно за помно праћење развоја сваког појединца, што ће нам значајно помоћи да радимо на индивидуалној корекцији рада сваког студента, док ће код оних студената са шампионским потенцијалима послужити за давање смерница за максимално напредовање.

И поред настојања бројниx субјеката да наш Факултет изместе ван Покрајине, висок степен синергије наше академске честитости, рекспектабилности умних капацитета и експертности предметних наставника и младалачке креативности студената који долазе из Краљева и Ваљева, Брезовице и Митровице, уз снажну подршку државе Србије и ресорног Министарства, уливају чврсту веру да се то никада неће десити.

Желим вам свима успешну годину пред нама, да буде “родна” у научном и стручном раду и позитивним оценама, као и да направимо нове кораке унапред који ће нас додатно приближити најбољима, што јесте достижан циљ.

Sites We Follow